Nemesített növényfajtáink bemutatása
A Kft. által képviselt fajták közül a Hungaro tritikálé (durumrozs) és a Ryefood rozs fajták szaporító területe és vetésterülete meghatározó Magyarországon. 2014-től a Ryefood rozsfajta piacvezető lett a rozs szilázs előállításában. A Pannónia burgonyafajtát számos országban termesztik és a magyar kistermelők és házikert tulajdonosok körében az egyik legkedveltebb fajta. Az Olimpia lucernafajtánk iránt is egyre nagyobb a kereslet.
Vetőmagtermesztés és forgalmazás
A családi társas vállalkozás a folyamatos kutatás - fejlesztés mellett az alkalmazott kutatás végtermékét - a 4 saját nemesítésű fajta vetőmagtermesztését és forgalmazását is végzi. A cég komplex szaktanácsadással rendszeresen segíti azokat a termelőket, akik fajtáik vetőmag- és árutermesztését ellátják. A vállalkozás tudományos és szakmai rendezvények, fajta- és termesztési bemutatók szervezésében, lebonyolításában is élen jár.
P a n n ó n i a
BurgonyaSolanum tuberosum
Magyar nemesítésű fajta. Állami elismerése: 2005. Növényfajta-oltalom megadásának éve: 2006.Gazdasági értéke:
Tenyészideje: 98 nap. Tövenkénti átlagosan 15 db kiegyenlített étkezési méretű gumója szép küllemű, hosszú-ovális alakú, sima és sárga héjú, világossárga húsú. Szárazanyag és keményítőtartalma közepes-magas. Keményítőtartalma a vizsgált 3 év átlagában: 15,1 %. Finom ízű, "B" főzési típusú - főzésre és sütésre egyaránt kiválóan alkalmas fajta. A súlyos leromlást okozó PLRV (Levélsodró vírus) és a PVY (Y vírus) vírusokkal szemben jó rezisztenciával rendelkezik, amely lehetővé teszi biztonságos szaporítását és jó minőségű vetőgumó előállítását Magyarországon is. Lombfitoftórával és sugárgombás varasodással szemben a standard Cleopátránál ellenállóbb. Burgonya rákkal (Synchytrium endobioticum D1) szemben rezisztens, fonálféregre fogékony. Kiemelkedő termőképessége, jó vírusrezisztenciája és alacsony szintű leromlása, továbbá többcélú felhasználási lehetősége és kitűnő íze a korai-nyári éréscsoport legértékesebb fajtájává teheti.

Termesztési információk (hagyományos módszerrel és öntözve):
Tavasz ültetés: Korai szabadföldi primőr (újkrumpli) termesztésnél (Június közepe-vége között szedve) 30-40 t/ha foszlóshéjú termésre képes. Nyári termesztésben (Július-Augusztus között betakarítva) 45-70 t/ha érett (parásodott héjú) termés is elérhető a fajtával.
Nyári ültetés: Július közepén ültetve őszre még 25-30 t/ha foszlóshéjú burgonya takarítható be. 1 hónappal korábbi (júniusi) ültetés esetén a 35-40 t/ha gumótermés parásítására is van lehetőség és ilyen esetben a fiatal, de étkezési méretű gumótermés (bébi burgonya) tárolható tavaszig is.
Duplázás: Homoktalajon, intenzív öntözött körülmények között a Pannónia fajtával megvalósítható az egy tenyészidőben ugyanazon táblán történő kétszeri termesztés "duplázás". Így elérhető 60-80 t/ha termés egy évben. Az 1. korai termés foszlóshéjú primőr (bébi újkrumpli), a 2. őszi szedés lehet foszlóshéjú (karácsonyi bébi újkrumpli), vagy tárolható paráshéjú burgonya.
H u n g a r o
TritikáleTriticosecale
(Durumrozs - Triticale turgidocereale)
Magyar nemesítésű étkezési és takarmány őszi tritikálé fajta. Állami elismerése: 2005. Növényfajta-oltalom megadásának éve: 2006.
Rekombinációs hexaploid tritikálé. Közép-magas szárú fajta, kalásza erősen viaszolt és éréskor erősen színesedő, a szálkák hosszúsága közepes. Ezerszemtömege: 35- 40 g. Szabadelvirágzású, öntermékenyülő, őszi fajta.Gazdasági értéke:
Magas fehérjetartalma és annak kedvező aminósav-összetétele alapján kiváló abraktakarmány. Az első étkezési célra is bejelentett és minősített fajta. Alkalmas étkezési és takarmányozási célra egyaránt. Magas fehérje- és sikértartalmú, a tritikálé fajták közül a legjobb étkezési (liszt, kenyér, tészta) minőségi tulajdonságokkal rendelkezik, Kitűnő rezisztencia tulajdonságai és gyomelnyomó képessége lehetővé teszik ökotermesztését is. Télállósága, szárazságtűrése, bokrosodó - és gyomelnyomó képessége is kiváló. Termőképessége eléri a legjobb takarmány standard fajták szintjét, érésideje is azokéval azonos. Várható hozama: 4-6 t/ha. Gabonalisztharmatra rezisztens, levélrozsda fogékonysága kisebb a standard fajtáknál. Fuzáriummal szemben a búzáknál ellenállóbb.

A Hungaro tritikálé táplálkozás-élettani jelentőségét fokozza, hogy nyersrost és élelmi rost tartalma több mint kétszerese a búzalisztének, összes szénhidráttartalma viszont közel 10 %-kal alacsonyabb, így energiatartalma is ezzel arányosan alacsonyabb. A szemtermés (liszt) összetételét a búzával megegyező, vagy annál magasabb fehérjetartalom jellemzi és ezen fehérjetartalomban az esszenciális aminosavak mennyisége, különösen a lizin, a metionin és a cisztein magasabb. Az ásványianyag-tartalom tekintetében a búzánál magasabb a P, K, Ca, Cu, Mg és Zn-tartalma, amelyek segíthetnek a szervezet ásványi anyag bevitelének növelésében. A vitaminok közül az E, B1, B2 és B6 vitamin tekintetében a Hungaro tritikálé liszt kétszeres mennyiséget tartalmaz, mint a búzaliszt.

Termesztési információk:
Termesztése gyenge termékenységű talajokon is eredményes. Humuszos homok és erdőtalajokon kis ráfordítással is már nagy termésre képes. Réti - öntés – és csernozjom talajokon is eredményesen termeszthető Optimális vetésideje: október eleje. Vetendő csíraszám: 4 millió/hektár. (190 kg/ha vetőmag.) Csépelhetősége jó.
R y e f o o d
RozsSecale cereale L.
Magyar nemesítésű étkezési és takarmány rozsfajta. Állami elismerése: 2005. Növényfajta-oltalom megadásának éve: 2006. Diploid, félig felálló növekedési típusú, magas szárú, félig lehajló közepes-hosszú kalászú, közepes-hosszú zöld szemszínű és nagy szemméretű (ezerszem-tömege: 28- 35 g) szabadelvirágzású őszi fajta. Idegentermékenyülő.Gazdasági értéke:
Magas fehérje- tartalmú fajta, amely alkalmas étkezési gabona és takarmánygabona termesztésre egyaránt. Lisztjéből önmagában is jó minőségű rozskenyér süthető. A belőle készült kenyér fogyasztása javasolható a betegségmegelőző, egészséges táplálkozásban. Gyenge termékenységű- és homoktalajokon a legnagyobb termésre képes fajta. Magas szárú, nagy zöldhozamú, de jó állóképességű. Várható hozam: 3-5 t/ha szemtermés, vagy 30-50 t/ha zöldtermés. Télállósága, szárazságtűrése, valamint bokrosodó - és gyomelnyomó képessége is kiváló. Gabonalisztharmatra rezisztens, szárrozsda iránti fogékonysága a standardokéhoz hasonló. Kitűnő rezisztencia tulajdonságai és gyomelnyomó képessége lehetővé teszik öko-termesztését is.

Termesztési információk:
Termesztése homoktalajokon, erdőtalajokon és lejtős, erodált, sekély termőrétegű talajokon is javasolt. Optimális vetésideje szeptember vége. Vetendő csíraszám: 4,0-4,5 millió/hektár. (180-190 kg/ha vetőmag.)
O l i m p i a
LucernaMedicago sativa
Magyar nemesítésű tarkavirágú fajhibrid lucerna fajta. Genotípusában hordozza a Svéd lucerna - Szinonim név: Sarlós-,vagy Sárkerep lucerna - (Medicago falcata) kedvező tulajdonságait is. Állami elismerése: 2006. Növényfajta-oltalom megadásának éve: 2006. Közepes-magas növénymagasságú, felálló növekedési formájú, vékony szárú, leveles típusú, túlnyomóan kékvirágú (tarkavirágú, sárga- és fehérvirágú növények is előfordulnak a fajta-populációban) lucernafajta.Gazdasági értéke:
Kiváló fehérjehozamú fajta. Szárazanyag termése a hivatalos kísérletekben 4 év alatt összesen: 61,9 t/ha (15,5 t/ha/év). Fehérje termése a vizsgált 4 évben összesen: 12,4 t/ha (3,6 t/ha/év). Magas fehérje- tartalmú (23 %). Télállósága, szárazságtűrése kiváló. Maghozama közepes-jó. A felszínhez közel dúsabban elágazó és egyben mélyrehatoló gyökérzete révén jobban hasznosítja a talaj kisebb tápanyag- és vízkészletét. Nemesítése savanyú, gyenge termékenységú homok- és erdőtalajokon folyt, ezért alkalmas ilyen talajokon történő eredményes termesztésre is.

Termesztési információk:
Termesztése gyenge termékenységű homoktalajokon, erdőtalajokon és lejtős, erodált, sekély termőrétegű és savanyú talajokon is eredményes. Jó termékenységű és kötött talajokon is versenyképes, nagy- és jó minőségű termést adó fajta. Megfelelő agrotechnikával képes 5-6 éves élettartamra.
Az OLIMPIA lucernafajta tavaszi tiszta telepítése javasolt. Tavaszi telepítés biztonsága a csapadék nagyobb valószínűsége miatt jobb. Nyárvégi telepítés előnye a következő évi nagyobb termés és a gyomosodás is kisebb kockázatot jelent. Ennek ellenére csak akkor válasszuk a nyárvégi telepítést, ha a keléshez szükséges nedvességet biztosítani tudjuk a talajban (vízmegőrző talajművelés, öntözés). Önmagában történő (tiszta) telepítés esetén nemcsak a telepítés biztonsága, de a lucerna várható termése is növelhető. A lucerna tiszta telepítése általánosan javasolható nemcsak nyárvégi, de tavaszi telepítésben is. Vetési paraméterek: vetőmagmennyiség 20 kg/ha (10 millió csíra), vetésmélység 1,5- 2 cm, gabona sortávolságra
(12-15 cm).